Жовтень 21, 2019
Як вибрати водоочистку для виробництва
Особливості формування технічного завдання з очистки води
Мета підготовки води для виробництв – очищення води від забрудників хімічного чи мікробіологічного походження. Якщо в побуті можна використовувати відносно прості установки і системи очистки води, то для виробництв частіше застосовують специфічне устаткування і автоматизацію процесів.
Інженери виробництв мають перелік вимог що стосуються виробничого обладнання які також застосовуються до водоочисного обладнання:
- Надійність
- Ремонтопридатність
- Сервісна підтримка в регіоні
- Точність обладнання в досягненні потрібної якості очистки води
Способів і устаткування для досягнення цього є багато, але вибір залежить від характеру виробничого процесу. І саме у виборі обладнання і реалізації системи підготовки води значна роль залежить від інженерів виробництв, які формують технічне завдання для розрахунку обладнання.
Як сформувати технічне завдання для підбору водопідготовки?
- Джерело водопостачання
Слід визначитись із доступними джерелами води, якістю води з них і кількістю води.
Необхідно зробити аналіз води, визначити скільки можна отримати води із джерела водозабору в годину/добу і чи це залежить від пори року, наприклад у випадку водозабору з річок, або якщо із сезоном понижується рівень води в свердловині. Також варто взяти до уваги характеристики наявних насосів в точці водозабору.
- Кількість необхідної води
Потрібно розрахувати потреби виробництва в кількості води в годину і на добу, а також чи технологічний процес є періодичним в часі, чи неперервний 24 години на добу.
- Вимоги до очищеної води
Необхідно знати для чого буде використовуватись вода, яка якість води потрібна для технологічного процесу по фізико-хімічному і мікробіологічному складу, а також чи ця вода буде контактувати із харчовими продуктами або тарою для харчових продуктів. Певні виробництва де вода є основним продуктом або вода входить в склад харчового продукту можуть мати свої особливі вимоги щодо якості води, які мають бути зазначені. А також важливо вказати чи підготовлена вода буде використовуватись для напоювання тварин, або приготування кормів для тварин.
- Місце розташування водоочисного обладнання
Не менш важливим фактором є місце розташування обладнання.
Водоочисне обладнання однозначно потрібно розміщувати в приміщеннях, які за класом безпеки відповідають характеру виробництва, з дотриманням температурного режиму +5…+45 0С цілодобово без безпосереднього впливу вологи.
Опитувальний лист з повним переліком даних для формування технічного завдання можна завантажити тут
Водоочистка для виробництва. Варіанти
- Водоочистка для фармацевтики
Фармацевтична промисловість має ще більш високі вимоги до якості води як по фізико-хімічному складу, так і по мікробіологічному. Досить часто окрім механічної фільтрації, пом’якшення чи знезалізнення, установок зворотнього осмосу, використовуються методи доочистки:
глибоке знесолення фільтрами на основі іонообмінних фільтроматеріалів (катіоніти і аніоніти) з регенерацією кислотами і лугами
переробка води зворотнім осмосом в дві стадії послідовно
електродеіонізація
використання високоселективних специфічних мембран
дозування реагентів, в залежності від потреб виробництва
системи ультрафіолетової стерилізації.
- Водоочистка для тваринництва
Більшість ферм має водозабір із свердловин і якість води в них переважно потребує попередньої підготовки, оскільки вимоги до води для напоювання тварин і приготування кормів є хоч і не такими жорсткими, як для споживання людини, але все одно досить високими.
Для прикладу, різниця в нормах води для свиноферм із питною водою для споживання людиною приблизно в 2 рази. Тобто по фізико-хімічному складу має бути відсутність:
токсичних речовин
мікробіологічного забруднення
високі норми по мінеральному складу тощо.
Тому зазвичай для тваринництва використовується та сама механічна фільтрація води, установки знезалізнення і видалення марганцю, стерилізація води установками дозування реагентів (пероксидів), установки зворотнього осмосу.
Досить часто використовують установки дозування органічних кислот, що понижують рН води для запобігання поширенню мікробіологічного забруднення.
- Комунальне водопостачання
Багатоповерхові будинки, котеджі, приватні будинки і водоканали, а також готелі, бари і кафе, ресторани, використовують всі методи підготовки води для приведення якості води до норм СанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Для цих сфер використовуються установки комплексної очистки – одразу знезалізнення і пом’якшення в одному фільтрі, установки пом’якшення, знезалізнення, системи зворотнього осмосу малих продуктивностей, ультрафіолетова стерилізація води тощо. Але в більшості випадків для комерційних закладів, потреба в воді високої якості води може бути навіть вищою, ніж згідно державних вимог, оскільки якість води напряму впливає на якість послуг і можливість використання високотехнологічного обладнання.
- Автомобільні мийки
Підготовка води для автомобільних мийок самообслуговування використовується для кращого розведення миючих засобів, їх економічного використання, кращої якості миття автомобілів, відсутності плям і розводів. Для цього використовують механічну фільтрацію, установки пом’якшення, системи зворотнього осмосу та дозування реагентів, зокрема миючих засобів.
При наявності вже є інстальованого обладнання підготовки води на виробництві можемо провести його ремонт чи переобладнання або використати для вирішення поточних завдань виробництва.
Допомогти в формуванні техзавдання / замовити виїзд і консультацію за тел 0638484418
Comments:
Off